Çocuk Gelişiminde Oyuncakların Yararları

3 Ocak 2011 Pazartesi

Çocuk Gelişiminde Oyuncakların Yararları
Ebeveynler çocuklarını hayata karşı nasıl hazırlayacakları kaygısına düşerler: “Çocuğuma hangi aktiviteleri sunmam gerekir? Çocuğumu nasıl eğitebilirim? Çocuğuma nasıl oyuncaklar almalıyım?”  tarzındaki sorularla sürekli karşılaşmaktalar. Çocukların beyni her zaman bilgiye açıktır çocuğa küçük yaşta eğitim verilirse ileriki yaşlarda büyük bir hazineye sahip olur. Yapılan araştırmalara göre insan beyni yeni bilgileri eskileriyle bağlantı kurarak daha kolay öğrenir. Örneğin; çocuklarda kaba motor hareketler geliştikten sonra ince motor hareketler kolaylıkla gelişir. Bu sebeple çocukların uğraşlarının ve oyuncaklarının yaşlarına göre seçilmesi çok önemlidir. Böylece dünyayı daha iyi öğrenirler ve zekaları güçlenir.  
Çocukların merak duygusu inanılmaz boyutlardadır. Bu merakları erişkinler tarafından olumlu yönde işlenir ise çocuklar erişkinlik hayatında da araştırmacı bir ruha sahip olurlar. Bu durum onlarda genetik olarak programlanmıştır. Çocuğun araştırmacı ruhu erişkinler tarafından engellenirse çocuk yaşantıyı sıkıcı, başarısız ve mutsuz olarak algılayabilir.

Peki çocuklarımızın gelişiminde uygun olan nedir?
 
Birçok erişkin, çocukların o andaki durumunu değil, geleceğini düşünür. Fakat önemli olan çocuğu doğasındaki tüm özellikleri ile algılamaktır.  Çocukların hepsi birer ufak araştırmacıdır.  Anne babalar biraz geri çekilip çocuklarının neler yapabileceklerini zevkle gözlemlemelidirler.
 
Oyuncaklar bu araştırmacı miniklere sosyal, ruhsal ve fiziksel gelişimlerinde yardımcı olacak araçlardır. Bu araçların ebeveynler tarafından yaşlarına uygun bir şekilde belirlenmeleri gerekmektedir.


0 yorum:

Yorum Gönder